Bazar, 2017. 365 s. |
Olen täysiverinen Flavia de Luce -fani, ja suorastaan puhkuin intoa lukea uuden suomennetun opuksen kyseisestä sarjasta. Edellinen kirja jäi niin sykähdyttävään cliffhangeriin, että kun Kuolleet linnut eivät laula -kirjan ensimmäinen luku oli luettu, olin ihan murtunut asioiden saamasta käänteestä. En halua spoilata juonta Flaviaa tuntemattomille, mutta kirjan lukeneet ymmärtävät taatusti mistä on kyse.
Että pitikin! Olisi jo toivonut dysfunktionaaliselle de Lucen perheen isälle ja kolmelle tyttärelle ripauksen onnea ja parempaa tuuria, he ovat nimittäin räpiköineet aika syvissä vesissä kymmenisen vuotta. Perheen äitihän on kadonnut Himalajalle vuorikiipeilyonnettomuudessa perheen kuopuksen Flavian ollessa vasta pieni vauva, ja peribrittiläisen pidättyvä isä ei ole välttämättä osannut käsitellä asiaa tyttäriensä kanssa kovinkaan hyvin.
Tässä kirjassa Flavian rikoksen- ja murhienratkaisutaidot eivät oikein pääse oikeuksiinsa, sillä tällä kertaa väläytellään enemmän menneisyyttä ja sitä, miksi Flavian äiti Harriet ylipäätään oli Himalajalla silloin kun oli. 50-luku ja kylmän sodan aika vakoiluineen, vastavakoiluineen ja salaliittoineen alkaa tunkea Flaviankin tietoisuuteen, ja melkein käy sääliksi superälykästä myrkynkeittäjäämme, hänhän on kuitenkin vasta alle 12-vuotias pikkutyttö. Jo sen lisäksi, että suvusta paljastuu täysin uusia ja yllättäviä seikkoja, Flavialle ovat koittamassa uudet ajat, opinnot sisäoppilaitoksessa ja muutto toiseen maahan.
Seuraavassa kirjassa seikkaillaankin jo varmasti aivan uudessa ympäristössä, mutta tässä opuksessa saamme vielä viettää aikaa Buckshaw´n kartanossa, sen puutarhoissa ja lammella, ja pääsemme jopa lentokoneen kyytiin. Tuttuun tapaan kirjassa on mysteeri ratkottavana ja jopa Winston Churchill vilahtaa kuviossa, mutta se jää paitsioon suuremman, koko perhettä ravistelevan tapahtuman alle. Flavian kemistintaidotkaan eivät näyttele valtavan suurta roolia tässä kirjassa, vaikka hänellä onkin suhteellisen kammottava suunnitelma työn alla eräässä vaiheessa. Tämä manööveri jää kuitenkin Flavialta kokeilematta, ja ehkä hyvä niin...
Jäin jollain tasolla kaipaamaan tyttökirjamaisen lämmintä huumoria ja hassuja kohtaamisia paikallisten ihmisten kanssa. Flavian ilkeät isosiskot Daffy ja Feelykin ovat jotenkin sivuosaakin pienemmässä roolissa tämänkertaisessa tarinassa. Toki loppua kohti käy ilmi, miksi siskojen käytös on ollut Flaviaa kohtaan vuosien varrella ajoittain niin tympeää, mutta ei se kuitenkaan pikku kemistin elämää ainakaan helpommaksi tee. Hauskan vanhahtavat sanaparret ja mukavat hahmot kuten taloudenhoitaja rouva Mullet ja miespalvelija Dogger tuovat kuitenkin tuttua sydämellisyyttä tarinaan. Vaikka vähän väliteokselta tuntuukin, oli tämäkin osio Flavian tarinaa mielenkiintoinen ja kiinnostus seuraavaa kirjaa kohtaan on jo suuri. Lukemisiin siis!
Lukemisiin, täällä toinen Flavia-fani. Minustakin kirja oli tällä kertaa väliteos ja muutoksen tuulia oli kovastikkin ilmassa. Seuraava teos ilmestyy mielestäni jo tänä vuonna, eli ei pitäisi kestää kauan ja jospa sitä iloakin irtoaisi murheen keskelle :)
VastaaPoistaNo toivotaan, jospa se alkaisi jo iloksi muuttua :)
VastaaPoistaEn kestä, kirjoilla on aina mitä kauneimpia nimiä! Kuolleet linnut eivät laula on kyllä yksi kauneimpia, mitä olen kuullut - onko sinulla mitään parhaiten mieleen jäänyttä kirjan nimeä?
VastaaPoistaHyvä kysymys :) Äkkiä tulee mieleen ainakin Jumalat juhlivat öisin ja Missä kuljimme kerran. Hauskan proosallinen ja omaperäinen on Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville. :D
PoistaOlen myös aina pitänyt tuosta Missä kuljimme kerran -kirjan nimestä, vielä kauniimpi se on ruotsiksi Där vi en gång gått! Sitten on tosiaan nämä Central Parkin oravat ovat surullisia maanantaisin -tyylin kirjannimet :DDDD
PoistaJoo, ruotsiksi se kuulostaa jotenkin vielä runollisemmalta...
PoistaFlavia on ihastuttava hahmo ja hänen tutkimuksistaan kertova sarja kuuluu kokonaisuudessaan suosikkeihini. Minä pidin tästä osasta todella paljon, kun pitkään haudotut salaisuudet vihdoin paljastuvat. En malta odottaa seuraava osaa, vaikka miljöö muuttuukin.
VastaaPoistaFlavia on kyllä huippu. :) On niitä salaisuuksia kyllä haudottukin...huhhuh.
Poista