lauantai 15. heinäkuuta 2017

Café Antique
Jos ikinä satutte käymään Fiskarsissa, kuten itse kesälomareissullani tein viime viikolla, suosittelen ehdottomasti piipahtamaan ehkä ihanimmassa kirjakahvilassa ikinä; Café Antiquessa.

Kirjakaupan ja kahvilan yhdistelmä on vallan mainio, siemaillessasi kupposen kuumaa korvapuustin kera, voit ihailla sisustuksessa käytettyjä kauniita antiikkiesineitä ja katsella minkälaisia taide-, käsityö-, keräily-, ja historiakirjoja hyllyistä löytyy. Itsellä ainakin sielu lepäsi ja mieli rauhoittui niin kauniissa ja inspiroivassa ympäristössä. Menkäähän käymään kaikki kynnelle kykenevät, mikäli liikutte Raaseporin suunnalla. Koko kylä itsessäänkin on idyllisyyden perikuva, siellä kelpaa käyskennellä kierros jos toinenkin. 

Toinen kiinnostava kirjoihin liittyvä kohde tänä kesänä on Turun tuomiokirkon Kijkin kappelissa esillä oleva " Kiriat - Bökar " -näyttely, jossa oli runsaasti esillä varhaisimpia suomenkielisiä kirjoja ja niiden jäljennöksiä. Missale Aboensen, ensimmäisen Suomea varten painetun kirjan (v. 1488) näköispainos oli esillä, kuten Mikael Agricolan suomentama Uusi Testamentti vuodelta 1548 ja Suomen ensimmäinen aapinen.

Näyttelyssä käy ilmi, kuinka varhaisimmat suomenkieliset painetut teokset ovat olleet useimmiten kirkollisia, kuten messu- tai virsikirjoja, mutta reformaation aika toi Suomeen yhä laajenevan luku-ja kirjoitustaidon jonka ansiosta muunkinlainen kirjallisuus alkoi pikkuhiljaa yleistyä.

Kirjat olivat toki ensialkuun tavalliselle kansalle liian kalliita hankintoja, painettiinhan niitä useimmiten siannahasta tehdylle pergamentille käsin kopioimalla, joka oli erittäin hidasta ja taitoa vaativaa käsityötä. Kirjapainotaidon leviäminen Suomeenkin halvensi kirjojen ja muun painetun sanan hintaa merkittävästi, ja mm. mahdollisti yliopistojen kehittymisen ja lukutaidon leviämisen vähitellen kaikenkattavaksi. 


Kaikille kirjallisuuden historiasta kiinnostuneille erittäin mielenkiintoinen näyttely siis kyseessä. Nyt meikäläinen jatkaa lomailua ihan kotipuolessa ja aikoo rentoutua ainakin lukemalla monta monituista kirjaa, satoi tai paistoi.  😊🌞⛈
 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti